اسرائيل _ تركيه: رابطه راهبردي يا ائتلاف موقتي
دسته بندي :
کالاهای دیجیتال »
رشته تاریخ (آموزش_و_پژوهش)
اسرائيل _ تركيه: رابطه راهبردي يا ائتلاف موقتي؟
اسرائيل و تركيه به دلايل راهبردي با هم همكاري مي كنند و عنوان مناسب رابطه آنها» رابطه راهبردي «است نه» ائتلاف «. هيچكدام از دو طرف ملزم نيست در صورتي كه يكي از آنها مورد حمله قرار گرفت، وارد جنگ شود.
تركيه و اسرائيل از سالهاي دهه ۱۹۵۰ با هم روابط غيررسمي داشتند اما اين رابطه در سالهاي دهه ۱۹۹۰ بعد علني و جديدي پيدا كرد كه فرماندهان نظامي آنها يك رشته تمرين ها و موافقت نامه هاي نظامي را شروع كردند. تا سال ،۲۰۰۰ اين رابطه گسترش يافت و شامل تمرينهاي نظامي و آموزش مشترك، توليد مشترك سامانه هاي موشكي، ارتقاي هواپيماي آمريكايي .
برقراري روابط نزديك با اسرائيل اقدام جسورانه اي براي تركيه بود. اين اقدام آنكارا كه مدتها از مواضع اعراب در مورد فرايند صلح حمايت مي كرد، رنگ و بوي تغيير جانبداري عمده در فرايند صلح عرب _ اسرائيل داشت. اما اينگونه نبود. موافقتنامه ۱۹۹۳ اسلو به خصوص به رسميت شناخته شدن اسرائيل توسط سازمان آزاديبخش فلسطين (ساف)، اين امكان را به آنكارا داد كه بدون انتقاد از جانب ساف، رابطه با اسرائيل را پيگيري كند. سياست علني تركها در قبال فرايند صلح همچنان مبتني برطرفداري از فلسطينيان است. تركيه در سال ۱۹۸۸ «كشور فلسطيني را به رسميت شناخت اما هيچ نقش قابل توجهي در معادله اسرائيل _ فلسطينيان ندارد. در اين حال، نزول رابطه آنكارا با جهان عرب و ايران گسترش مناسبات آن را با اسرائيل تسهيل كرد.