فایل نظام حقوقی بین المللی حمایت از منابع ژنتیکی گیاهی برای غذا و کشاورزی و تعهدات
دسته بندي :
کالاهای دیجیتال »
رشته حقوق (آموزش_و_پژوهش)
این پایان نامه در قالب فرمت word قابل ویرایش ، آماده پرینت و ارائه به عنوان پروژه پایانی میباشد.
چکیده:
بهره برداری انسان از منابع طبیعی جهان همیشه به¬صورتی یک جانبه و بی رویه بوده و هرگونه بهره برداری از این منابع بدون رعایت جنبه¬های حفاظتی آن وتنها براساس تأمین منافع کوتاه مدت او انجام می¬شده است. گرچه انسان در آغاز بصورتی هماهنگ با طبیعت عمل می کرده است. و در حقیقت خود جزیی از سیستم¬های طبیعی بوده است. ولی رشد فزاینده جمعیت جهان و در نتیجه بهره برداری بیش از اندازه کشورها از منابع طبیعی باعث عدم هماهنگی بیشتر با طبیعت شده است.
فرایند این اندیشه، دولت¬ها و سازمان¬های بین المللی را درجهت حفاظت و بهره برداری اصولی از منابع ژنتیکی گیاهی برای غذا و کشاورزی که درسی ویکمین کنفرانس سازمان کشاورزی و خوار و بار ملل متحد(FAO) در سال 2001 میلادی، معاهده بین المللی ذخایر ژنتیکی گیاهی برای غذا و کشاورزی مورد تصمیم کشورها شرکت کننده در این کنفرانس بین المللی بوده است.
و آنچه در این معاهده بین المللی مقرر گردید. ارائه روش¬های مناسب جهت کاهش آسیب کشورها و سازمان ها و اشخاص بر این منابع و بهره برداری مطلوب از آن بوده است. این معاهده نمایانگر تلاش و دغدغه های جامعه جهان در خصوص حفاظت، اکتشافات، جمع¬آوری، شناسایی، ارزیابی و ثبت منابع ژنتیکی گیاهی برای غذا و کشاورزی در نیل به اهداف اعلامیه رم در مورد امنیت جهانی غذایی و برنامه اقدام اجلاس جهانی غذا و برای دستیابی به توسعه پایدار کشاورزی می¬باشد. بدون تردید این مسئله به یک عرصه و عزم جامع بین المللی نیاز دارد. به عبارت دیگر گرچه حفاظت از منابع زنتیکی گیاهی وظیفه کشورها است. و باید از سطوح ملی شروع شود ولی به هماهنگی¬های بین المللی و منطقه ای نیاز دارد.
این پایان نامه ضمن اشاره به اهداف، اصول و محور حمایت از منابع ژنتیکی گیاهی برای غذا و کشاورزی به بررسی تعهدات کشورها متعاهد و همچنین نظام چند جانبه دسترسی و تسهیم منافع و ارزیابی مطروحه در آن در پرتو تحولات نظام حقوقی بین المللی کشاورزی و محیط زیست توجه نموده است .
واژگان کلیدی: منابع ژنتیکی گیاهی برای غذا و کشاورزی، حقوق بین الملل کشاورزی، محیط زیست، تنوع ژنتیکی، توسعه پایدار کشاورزی، امنیت غذایی و حقوق مالکیت معنوی.
فهرست مطالب
عنوان ..................................................................................صفحه
مقدمه 1
1-بیان موضوع 4
2- سوالات اصلی و فرعی 6
3- فرضیه 7
4- سابقه و پیشینه 7
5- ضرورت پژوهش 8
6- روش تحقیق 9
7- اهداف 10
8- نوآوری پژوهش 12
9- سازماندهی پژوهش 12
فصل اول: مفاهیم، مبانی، پیشینه 14
گفتار اول- مفاهیم 16
مبحث اول - منابع ژنتیکی گیاهی 16
بند اول - معنای لغوی 17
بند دوم - معنای اصطلاحی 17
گفتار دوم - مبانی 19
گفتار سوم - پیشینه 20
فصل دوم: تعهدات کنوانسیون منابع ژنتیکی گیاهی برای غذا و کشاورزی 23
گفتار اول : حفاظت، اکتشاف، جمع آوری، شناسایی، ارزیابی و مستند سازی منابع ژنتیکی گیاهی برای غذا و کشاورزی 26
مبحث اول: تهیه فهرست و ترغیب جمع آوری منابع ژنتیکی 27
مبحث دوم: حمایت از تلاش زارعین 29
مبحث سوم: حفاظت در رویشگاه طبیعی 30
مبحث چهارم: حفاظت در خارج از رویشگاه طبیعی و توسعه آن 30
مبحث پنجم : پایش قوه نامیه- 31
مبحث ششم : حداقل رساندن تهدیدها 32
گفتار دوم : استفاده پایدار از منابع ژنتیکی 34
مبحث اول - سیاست عادلانه کشاورزی 36
مبحث دوم : تقویت تحقیقات 37
مبحث سوم : تلاش برای اصلاح نباتات با مشارکت کشاورزان 39
مبحث چهارم : توسعه بنیان ژنتیکی گیاهان 40
مبحث پنجم : استفاده گسترده از گیاهان زراعی بومی و شیوه های به نژادی 41
گفتار سوم : همکاری بین المللی و کمک به کشورهای در حال توسعه 43
مبحث اول : نظام مندی همکاریهای بین المللی 45
مبحث دوم : کمک های تکنیکی 46
فصل سوم: شناسایی حقوق کشاورزان و نظام چند جانبه دسترسی و تسهیم منافع 48
گفتار اول - شناسایی حقوق کشاورزان 49
مبحث اول - الزامات و بایسته های حقوق کشاورزان 49
مبحث دوم : اقدامات اساسی و مولفه های این حقوق 51
گفتار دوم : نظام چند جانبی دسترسی و تسهیم منافع 53
مبحث اول : حیطه شمول نظام چند جانبه 54
مبحث دوم : شرایط دسترسی آسان به منابع ژنتیکی گیاهی 55
مبحث سوم : تسهیم منافع در نظام چندجانبه 59
مبحث چهارم : تبادل اطلاعات و تعبیه در نظام جهانی اطلاعات مربوط به منابع ژنتیکی گیاهی برای غذا و
کشاورزی 60
مبحث پنجم : دسترسی به فناوری و شرایط انتقال آن 61
مبحث ششم: مشارکت همه جانبه با رعایت وضعیت خاص کشورهای در حال توسعه 62
مبحث هفتم : تسهیم منافع مالی و دیگر منافع تجاری سازی 63
گفتارسوم : ایران و اهمیت حمایت از منابع ژنتیکی گیاهی برای غذا و کشاورزی 65
مبحث اول : ایران قبل از الحاق به معاهده بین المللی ذخایر ژنتیکی گیاهی برای غذا و کشاورزی 66
مبحث دوم : ایران بعد از الحاق به معاهده بین المللی ذخایر منابع ژنتیکی گیاهی برای غذا و کشاورزی 71
بند اول : سازوکارهای حقوقی حمایت از منابع ژنتیک گیاهی 73
بند دوم : قانون ثبت ارقام گیاهی و کنترل گواهی بذر و نهال 74
بند سوم : ساز و کارهای حمایت از منابع ژنتیک گیاهی و حقوق مالکیت فکری 77
نتیجه گیری 81
منابع و ماخذ 83
الف- فارسی 84
ب :انگلیسی 88
پیوست 89
قانون الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به معاهده بین المللی ذخایر ژنتیکی گیاهی برای غذا و کشاورزی 90
پیوست (2) 116
فهرست گیاهان زراعی تحت پوشش نظام چند جانبه 116
پیوست (3) 119
بخش 1 – داوری 119
«کوته نوشته ها»
معاهده: معاهده بین المللی منابع ژنتیکی گیاهی برای غذاوکشاورزی
منابع: منابع ژنتیکی گیاهی
کنوانسیون:کنوانسیون تنوع زیستی
ق.ا:قانون اساسی
ج.ا.ا:جمهوری اسلامی ایران
چ:چاپ
ج:جلد
ش:شماره
GR: Genetic Resources
PGRFA: International Treaty on Plant Genetic Resources for Food and Agriculture
FAO: Food and Agriculture Organization of United Nation
CBD: Convetion on Biological Diversity
WIPO: World Intellectual property Organization
WCN: World Charter for Nature
UPOV: International Union for the Protection of New Varieties of Plants
IBPGR: International Boar for Plant Genetic Resources
مقدمه
منابع ژنتیکی گیاهی (GR)برای غذاوکشاورزی محدود و فناپذیرند. فرسایش منابع مذکور امنیت غذایی در جهان را با تهدید مواجه می کند. این ذخایر به عنوان منبعی از سازگاری ژنتیکی، همچون سپری در برابر تغییرات محیطی عمل می کند. این منابع تامین کننده مواد خام ژنتیکی در دنیا هستند. لذا حفظ و بکارگیری منابع ژنتیکی گیاهی به عنوان محافظی در برابر مشکلات غیرقابل پیش بینی در آینده جهان بر همگان آشکار است. و چشم انداز تضیف منابع ژنتیکی گیاهی برای غذاوکشاورزی به همراه تقاضای روز افزون به این منابع آنها را در مرکز توجه جهانی و
سازمان¬های بین المللی جای داده است.
در سال¬های اخیر ظهور تکنولوژی¬ها، ضرورت حفاظت، ارزیابی، ثبت و تبادل منابع ژنتیکی گیاهی برای غذا و کشاورزی از جهت مدیریت براین منابع که نقطه تلاقی «کشاورزی، محیط زیستوتجارت» است.مورد توجه قرار گرفته است.
و با اعتقاد به اینکه کشورها بایستی بین بخش-های کشاورزی، محیط زیست و تجارت هم افزایی لازم را پدید آورند و تا نقش شایسته از مسئولیت خود در قبال نسل های گذشته و آینده برای حفاظت از تنوع جهانی منابع ژنتیکی گیاهی برای غذا و کشاورزی ایفاء نمایند. و نیز ضمن اعمال حقوق حاکمیتی از سوی کشورها بر منابع ژنتیکی گیاهی خود برای غذا وکشاورزی میتوانند به صورت متقابل از ایجاد نظام چند جانبه موثر برای دسترسی آسان به تعداد مشخص و توافق شده ای از این منابع و تسهیم منصفانه و عادلانه منافع حاصل از بهره برداری آنها منتفع گردند.
منابع ژنتیکی گیاهی برای غذا و کشاورزی، ماهیت خاصی دارند و سازمان های بین المللی و کشورها در موضوع کشاورزی، محیط زیست و تجارت که ابعاد مذکور، شمولیت در این مبحث است. نیازمند راهکارهای ویژه در خصوصیات ومسائل خاص آنها می باشد.
ازمنظر دیگر حق بهره مندی از غذای سالم و کافی یکی از ضروریات اساسی برای بقاء ادامه حیات بشر است. و نخستین نیازمندی از نیازهای پنج گانه انسان می باشد. در سال های اخیر به عنوان حقی بنیادین برای بشریت نگرانی های فراوانی را در حوزه علوم کشاورزی، محیط زیست، تجارت و حقوق برانگیخته است.
براین اساس مدیریت قانونمند منابع ژنتیکی گیاهی برای غذا و کشاورزینقطه تلاقی سه حوزه کشاورزی، محیط زیست و تجارت محسوب می گردد. این منابع ماده اولیه و ضروری اصلاح گیاهان زراعی از طریق انتخاب کشاورزان، اصلاح کلاسیک نباتات یا فناوری زیستی نوین می باشند. و حفاظت از آنها در سازگاری با تغییرات غیر قابل پیش بینی زیست محیطی و نیازهای آتی بشر ضروری است. اگرچه اغلب دولت ها از خودبسندگی شان در اصلاح و حفاظت از منابع ژنتیکی گیاهی جهت امنیت غذایی سخن می گویند .
اما در واقعیت وضعیت جهان به هیچ عنوان مناسب و رضایت بخش نیست. بنابه گزارش های سازمان کشاورزی و خواربار ملل متحد (فائو) نزدیک به یک میلیارد نفر در سراسر جهان از گرسنگی رنج می برند .بیش از دو میلیارد نفر از در «گرسنگی پنهان» و سوء تغذیه رنج می برند. بنا به امار برنامه جهانی غذا، هر هفت ثانیه، یک کودک بر اثر گرسنگی و یا بیماری ناشی از آن در جهان می میرد. این فاجعه بشری را به درستی «هلوکاست بی صدا» خوانده اند.
اما دربهره برداری از منابع ژنتیک گیاهی برای غذا و کشاورزی جهت امنیت غذایی و توسعه پایدار در این زمینه کشاورزان در گذشته، حال و آینده در تمام مناطق جهان به ویژه مرکز پیدایش و تنوع، در زمینه حفاظت، اصلاح و در دسترس قرار دادن این منابع، تشکیل دهنده اساس حقوق آنها است.
این منابع بدلیل جایگاه، ماهیئت، خصوصیات و اهمیت مسائل ویژه مرتبط با آنها نیازمند راهکارهای قانونی ویژه ای نیز در عرصه مسائل کشاورزی و حفاظت از آنها هستند. این موارد می تواند شامل نگرانی ها و چالش هایی نظیر در« فرسایش مداوم» این منابع و تبدیل آن به « نگرانی مشترک بشریت » ، نیاز به حفاظت، اکتشاف، جمع آوری، شناسایی، ارزیابی وثبت منابع ژنتیکی گیاهی برای غذا و کشاورزی، امنیت جهانی غذائی در راستای نیل به اهداف« اعلامیه
رم » و برنامه اقدام اجلاس جهانی غذا و برای دستیابی به توسعه پایدار کشاورزی برای نسل حاضر و نسل آینده، و در نهایت تقویت فوری کشورهای در حال توسه و کشورهای با اقتصاد در حال گذر را برای به عهده گرفتن این چنین مسئولیت هایی است.
«برنامه اقدام جهانی برای حفاظت و استفاده پایدار از منابع ژنتیکی گیاهی برای غذا و کشاورزی » که توسط سازمان کشاورزی وخواروبارملل متحد(فائو) تنظیم گردیده است. چارچوب مورد توافق بین المللی برای اینگونه فعالیت ها محسوب می گردد.
مبنای دولت¬ها در کنوانسیون ذخایر ژنتیکی گیاهی برای غذا و کشاورزی براساس ماده (14) در چارچوب اساسنامه سازمان خواربار و کشاورزی سازمان ملل متحد تصویب گردید. و بدنبال هدف دستیابی و شناسایی و تاکید بر حقوق شناخته شده برای حفظ، استفاده ، تبادل و فروش بذر و دیگر مواد تکثیر شونده تولید شده توسط کشاورزان و مشارکت در اتخاذ تصمیم و تسهیم منصفانه و عادلانه منافع حاصل از بهره برداری از منابع ژنتیکی گیاهی برای غذا و کشاورزی است. بدنبال تحقق کشاورزان و نیز ارتقاء حقوق آنها در سطح بین المللی می باشد و نمایانگر مسئولیت در قبال نسل های گذشته و آینده برای حفاظت از تنوعذخایر ژنتیکی گیاهی برای غذا و کشاورزی است .
1-بیان موضوع
انسان در طول هزاران سال زندگی بر روی کره خاکی، همواره بنای خود را در سایه بهره برداری از مواهب طبیعی آن دیده است. از سوی دیگر خود محوری و خصلت زیاده طلبی انسان، او را در تصرف بی رویه منابع طبیعی و بهره گیری از ظرفیت های زیست محیطی زمین به منظور پاسخگویی به نیازهای اولیه و ارتقاء سطح زندگی خود تشویق کرده است در طول مدت درازای از تاریخ بشر، اثر انسان بر روی زمین اندک یا حداقل محدود به نواحی کوچک بود این امر به خاطر آن بود که انسان در گروه های کوچک زندگی می کرد و هر گروه فقط به اندازه معاش خود از محیط زیست برداشت می نمود. اما امروزه میلیارد ها انسان بر روی زمین برای نیاز اولیه خود (غذا، آب و ... ) بیش از پیش متکی به تمام محیط زیست جهان هستند. امروزه یکی از موضوعات محیط زیست، منابع ژنتیکی گیاهی است که برای غذا و کشاورزی بشر نقش بنیادین در حیات و امنیت غذایی او دارد.
براین اساس بهبود کیفیت، ادامه تولید و آینده کشاورزی ارتباط مستقیمی با همکاری بین المللی و جریان آزاد تبادل منابع ژنتیکی گیاهی برای غذا و کشاورزی در حوزه حقوق بین الملل دارد.
با توجه به اینکه منابع ژنتیکی گیاهی در سیستم های کشاورزی در سراسر جهان تحت فشار است و از دست دادن این منابع و کاهش استفاده در کشاورزی مدرن، نگرانی های بسیار در مورد آینده از آسیب پذیری های امنیت غذایی، خطرات و آفات مرتبط با بیماری و پایداری زیست محیطی را ایجاد کرده است. و همچنین به سبب ارزش واقعی و بالقوه، منابع زنتیکی گیاهی و اهمیت اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی آن بروز نگرانی جدی در خصوص نادیده انگاشتن حقوق جوامع بومی، محلی، زارعان و کشاورزان و بویژه محققان در شیوه بهره برداری از منابع ژنتیکی گیاهی، توجه و اهمیت به معاهده رم راجع به ذخائر ژنتیکی گیاهی برای غذا و کشاورزی و نیز نگرانی مشترک جهانی در حفاظت، توسعه و استفاده از آن اعلام شده و چارچوب حقوقی بین المللی جهت نیل به اهدافی همانند حفاظت و توسعه پایدار از منابع زنتیکی گیاهی برای غذا و کشاورزی و تسهیم منصفانه و عادلانه منافع حاصل از آنها، هماهنگ با کنوانسیون تنوع زیستی برای امنیت غذایی و کشاورزی پایدار مقرر گردید.
ایران در موضوع ذخایر ژنتیکی گیاهی برای غذا و کشاورزی به سبب اهمیت فراوان آن، بدین سبب که تنوع ژنتیکی گیاهی ایران از تنوع ژنتیکی گیاهی قاره اروپا بیشتر است. و این مطلب بدان معنی است که ما گنجینه ای ارزشمند از حالت های مختلف حیات در کشور داریم. و بر این اساس و با هدف حفاظت، توسعه و حمایت از منابع ژنتیکی گیاهی در سال(1384) کنوانسیون بین المللی ذخایرژنتیکی گیاهی برای غذاوکشاورزی موردتصویب مجلس شورای اسلامی قرارگرفت. که این الحاق جدای از تعهدات کنوانسیون توجه ما را به مسائل گوناگونی از جمله حمایت های صورت پذیرفته داخلی و سازو کار فعالیت های سال های اخیر در کشور در این حوزه جلب می نماید. بنابراین مسئله اصلی این است کهتوجه به اهمیتذخایر ژنتیکی گیاهی برای غذا و کشاورزی، در ارتباط با بهره برداری و حفاظت و حمایت از ذخایر ژنتیکی گیاهی برای غذا و کشاورزی، سیاست حمایتی دولتها در دنیای معاصر و فراهم ساختن زمینه انتقال سریع دانش و تکنولوژی و اطلاعات علمی جلوگیری از پیدایش قطب های دانش و اطلاعات فنی و حمایت از کشورها و سازمانها ، نیازمند چارچوب های حقوقی بین المللی و قوانین داخلی نسبت به حفاظت منابع ژنتیکی گیاهی برای غذاوکشاورزی و شناسایی، ثبت، ارزیابی و بهره برداری آن و جایگاه آن در توسعه پایدار بوده است ؟
2- سوالات اصلی و فرعی
سوال اصلی که این پژوهش به دنبال پاسخ به آن است.این است که چارچوب های حقوقی
بین المللی حاکم برحمایت ازمنابع ژنتیکی گیاهی برای غذا وکشاورزی چیست و دولت جمهوری اسلامی ایران با الحاق به کنوانسیون رم در این زمینه دارای چه تعهداتی است؟
این راستا چند سوال اساسی خرددیگری مطرح است که تولید و بهبود کشاورزی و تولید غذا بستگی به حفاظت و بکارگیری موثر منابع ژنتیکی گیاهی دارد و نیل به این هدف مستلزم حفاظت، ارزیابی، ثبت و تبادل کشورها به این منابع است. لذا شناسائی، ارزیابیوواکاویمعاهدات بین المللی و منطقه ای و قوانین داخلی مرتبط به ذخایر ژنتیکی گیاهی برای غذا و کشاورزی که مورد اتفاق نظر کلی است و ماهیئت حقوقی دارنددرحمایت از منابع ژنتیکی گیاهی برای غذا و کشاورزی چه می باشند ؟
ودرادامه چه نظام حقوقی بین المللی حاکم بر حمایت از منابع ژنتیکی گیاهی برای غذا و کشاورزی وجود دارد ؟
وقلمرو و ماهیت تعهدات کشورها در این زمینه چگونه است ؟
وسوالآخراینکهتعهدات دولت جمهوری اسلامی ایران قبل و بعد از الحاق به معاهده بین المللی ذخایر ژنتیکی گیاهی برای غذا و کشاورزی به چه نحو می باشد ؟
3- فرضیه
فرضیه بنیادین این پژوهش که در پاسخ به سوال اصلی این است که درسالیان اخیردولت ها تعهدات متعددی برای حفظ، توسعه وحمایت ازمنابع ژنتیکی گیاهی برای غذا وکشاورزی درنظام حقوق بین الملل از جمله تعهد به همکاری، تعهد به رعایت حقوق مالکیت فکری و تعهد به حفاظت دارند. این امر در مورد دولت ایران نیز صادق است.
4- سابقه و پیشینه
اهمیت حمایت و حفاظت از ذخائر ژنتیکی گیاهی برای غذا و کشاورزی موضوعی بود که در اواسط قرن بیستم بطور جدی مورد توجه قرار گرفت. اما آنچه که خیلی دیر به آن عنایت شد. لزوم تو جه به چارچوب حقوقی بین المللی و قوانین داخلی در حفاظت، شناسایی، ثبت، ارزیابی و بهره برداری از منابع ژنتیک گیاهی برای غذا و کشاورزی بوده است.
در سال های اخیر حاکمیت بر منابع ژنتیکی گیاهی برای غذا و کشاورزی از اهمیت روز افزونی بر خوردار شده است. این منابع به سبب داشتن منافع اقتصادی عظیمی، یکی از مهمترین عناصر محیط زیست در روابط بین المللی است. چرا که ارزش این منابع همواره دولتها را به توافقات در عرصه بین المللی و همچنین به قصد تسلط بر آنها ترغیب نموده است. و هم اکنون در مباحث تحول حقوق بین الملل محیط زیست شاهد تکالیف و تعهداتی در مقررات بین المللی می باشیم.
در موضوع حمایت از منابع ژنتیکی گیاهی برای غذا و کشاورزی با مراجعه به منابع و تأمل در کتب و مقالات و نیز پایان نامه ها، رساله هاو جستجو در فضای اینترنت و نیز سایت کتابخانه ملی، مباحثی در چارچوب حقوقی بین المللی حمایت از منابع ژنتیکی گیاهی برای غذا و کشاورزی، به استثناء مقاله آقای دکتر علی مشهدی در تفسیر معاهده بین المللی ذخایرژنتیکی گیاهی برای غذاوکشاورزی(PGRFA) در این عنوان مشاهده نگردید.
و لذا امید است این پایان نامه جهت ارتقای و نیز همسانی قوانین ملی با موازین و معیارهای بین المللی با محور قرار دادن معاهده بین المللی منابع ژنتیکی گیاهی برای غذا و کشاورزی و نیز تأمل بر قوانین داخلی ایران بویژه بعد از الحاق به این کنوانسیون ضرورت و اهمیت روز افزون توجه به حفاظت و نیز «استفاده پایدار» از منابع ژنتیکی گیاهی برای غذاوکشاورزی در سطح جهان و ارزیابی نظام حقوقی بین المللی حاکم و نیز تعهدات دولتها علی الخصوص تعهدات دولت جمهوری اسلامی ایران در این زمینه مفاهیم نوینی برای مطالعه کنندگان فراهم نماید .
5- ضرورت پژوهش
جهت حفاظت و توسعه منابع طبیعی از جمله ذخایر ژنتیکی گیاهی در بسیاری از معاهدات بین المللی، اعلامیه ها و قطعنامه های مورد تأیید قرار گرفته است. و دولتها متقاعد و متعهد به همکاری در حفاظت از این منابع در جهان ، ضمن احترام کامل به حاکمیت دولت ها بر قلمروی که این منابع در آن واقع شده استتاکید گردید.
کنوانسیون تنوع زیستی (CBD) یکی از معاهدات بین المللی است. که تبیین می نماید دولت ها بر منابع طبیعی خویش از حقوق حاکمیت برخوردارند و می توانند از طریق قانون گذاری ملی، دسترسی به منابع ژنتیکی را تنظیم نمایند. البته مفهوم حاکمیت دائمی، همانند خود مفهوم حاکمیت، مطلق نبوده و تابع تکلیف عمومی لزوم خودداری از ایراد صدمه به منافع دولتها دیگر است . اما با عنایت به حق حاکمیت دولتها بر این منابع و ذخایر ژنتیکی گیاهی خود، اختیار تصمیم گیری در مورد دسترسی به منابع ژنتیکی به دولتهای ملی بوده و تابع قوانین داخلی می باشد.
لذا هر یک از اعضاء باید تلاش کند، تا شرایطی را ایجاد نماید که دسترسی به منابع ژنتیکی را برای استفاده سایر کشورهای عضو معاهده بین المللی ذخایر ژنتیکی گیاهی برای غذا و کشاورزی به گونه ای که از لحاظ محیط زیست مناسب باشد، تسهیل کرد ه و هیچ محدودیتی را که خلاف اهداف این کنوانسیون و دیگر معاهدات بین المللی مرتبط با منابع ژنتیکی گیاهی باشد وضع نکند. لذا ضرورت پژوهشی در چارچوب تعادل حاکمیت ها و محدودیت های معاهده رم و نیز تراضی معاهده ای در مراودات دو یا چند جانبه که درحفاظت، بهره برداری و دسترسی به منابع ژنتیکی، در صورت اعطاء باید براساس شرایط مورد مندرج در معاهدات، اعلامبه ها و قطعنامه و بویژه در قوانین داخلی تأمل و تحقیق قرار گرفته است.
و با توجه به الحاق ج.ا.ا به کنوانسیون رم در سال 1384 و اهمیت به حفاظت و استفاده پایدار منابع و ذخایر ژنتیکی گیاهی در کشور قوانین موضوعه قبل و بعد از الحاق به معاهده، مورد شناسایی و تبیین در این پایان نامه قرار گرفته، تا برآیند به همسان سازی با قوانین بین المللی قرار گیرد.
6- روش تحقیق
روش تحقیقات و پژوهش براساس حوزه مطالعاتی خود دارای روش تحقیق منحصر به فردهستند. معمولاً تحقیقات در حوزه علم حقوق با گرایش مختلف من جمله حقوق بین الملل صورت می پذیرد. از لحاظ روشی در دسته تحقیقات توصیفی – تحلیلی قرار می گیرند. بدین جهت با استفاده از منابع معتبر به بررسی و تحلیل موضوع پایان نامه پرداخته و در نهایت با جمع بندی اطلاعات به دست آورده به پاسخگویی فروض و سوالات مطروحه انجام گردید.
پس از طرح و تصویب موضوع پایان نامه در شورای تحصیلات تکمیلی و ابلاغ آن، با ارشادات استاد راهنما جناب دکتر علی مشهدی، ابتدا با نگاهی گذرا به بررسی اجمالی متون و منابع مربوطه پرداخته و ضمن آشنایی بیشتر با موضوع، طرح پلان را در سه فصل( مفاهیم و مبانی، تعهدات کنوانسیون منابع ژنتیکی گیاهی برای غذا و کشاورزی، شناسایی حقوق کشاورزان و نظام چند جانبه دسترسی و تسهیم منافع) و گفتارها و در مبحث ها تنظیم گردید و در هر فصل پس از بیان مورد معاهده رم به بسط و شرح آن اقدام می گردید. البته چون فصل اول برای بیان مفاهیم و کلیات لحاظ شده بود از این قاعده، مستثنی بوده است. و در آن ضمن بیان مفاهیمی و مبانی تعاریف مشترک از منابع حقوقی بین المللی محیط زیست در مواردیازکتب و متون تخصصی علوم ژنتیکی و کشاورزی مورد بهره برداری قرار گرفته است.
برای نیل به اهداف پایان نامه ابتداء با لحاظ مواد کنوانسیون ذخایر ژنتیکی گیاهی برای غذا و کشاورزی مصوب سازمان کشاورزی وخوارو بار ملل متحد(فائو) و نظرات مندرج در کتب و دیگر منابع مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و پس از حصول نتیجه به تنظیم و درج آنها اقدام شده است.
7- اهداف
با افزایش روز افزون جمعیت و نیازهای فراوان آن از جمله غذا، کشاورزی به روش های ابتدایی و سنتی با بازدهی کم، دیگر جوابگوی این نیازها نیست. و این عامل موجب گسترش تولیدات کشاورزی و متعاقباً تأثیرات سوء بر منابع پایه شده است.ودر صورت فرسایش و نابودی منابع ژنتیکی گیاهی، امنیت غذایی جهان مورد تهدید قرار خواهد گرفت. و با نگرانی از فرسایش مداوم منابع ژنتیکی گیاهی برای غذا و کشاورزی دلمشغولی مشترک همه کشورها است. و در همه کشورها امنیت غذایی وتوسعه کشاورزی پایداربه میزان زیادی بستگی به منابع ژنتیکی گیاهی برای غذا و کشاورزی دارد که مبداء آنها جای دیگری است.